California State Fire Marshal
CODE INTERPRETATION

Date Issued 01-07-02 Interpretation # 02-001
Topic Fire Alarm Supervisory Signals (L atching vs Non-latching)
Code Section(s) 81-5.4.3.3, NFPA 72 (1996)

Requested by Tom Garnica

FEI Enterprises, Inc.
5749 Venice Blvd
Los Angeles, CA 90019

Isafirealarm supervisory signal at the fire alarm control panel required to be non-atching
and self-restoring?

No. Neither NFPA 72 [National Fire Alarm Code] nor UL Standard 864 [Control Units for Fire
Protective Signaling Systems] prohibit the latching of supervisory initiating circuits. Fire alarm
control panels may utilize initiating circuits for supervisory signals that are latching and require
manual resetting provided that the fire alarm panel has a distinctive means of visual indication
showing the restoration of the supervisory condition to normal.

The type of visual indication for the supervisory condition restoration and panel resetting
instructionsis required to be clearly addressed in the fire alarm control panel operation manual
(e.q., text display, steady or flashing LED, €tc.).

Pease note that Section 13114 of the California Health and Safety Code requires that al fire
alarm control panels and components be approved and listed by the State Fire Marshal.



