
STATE FIRE MARSHAL

O FFIC E OF

 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 

Date Issued 10-21-03 Interpretation # 03-033 

Topic Fire Sprinkler Design in Group H, Division 8 Occupancies  

Code Section(s) §904.2.6.4, California Building Code (2001 ed) 

Requested by 

Aaron McCarthy 
Stanford University  
Environmental Health & Safety / Fire Marshal’s Office 
408 Oak Rd. 
Stanford, CA 94305-8007 

 
 

Since Ordinary Hazard Group 3 is not defined or addressed in the 1999 edition of 
NFPA 13, is Ordinary Hazard Group 2 sprinkler design allowed for Group H, Division 
8 Occupancies using a 3000 sq. ft design area?  Is it the intent of §904.2.6.4 to require 
the sprinkler systems in Group H, Division 8 Occupancies use a specific design method 
(i.e., the Area/Density Method vs. the Room Design Method as covered in §5-2.3.2 and 
§5-2.3.3 of the 1996 edition of NFPA 13 respectively)? 

 
§904.2.6.4 requires that the fire sprinkler systems for research laboratories and similar 
areas of Group H, Division 8 occupancies be designed for not less than that required for 
Ordinary Hazard Group 3 with a design density of not less than 3000 square feet.  This 
section was initially adopted and published in the 1992 edition of the California Building 
Code as §3802(f)(4) and was based on the 1989 edition of NFPA 13 for design density of 
Ordinary Hazard Group 3 (area/density: 1500/.21 and 4000/.165). 

 
Since Ordinary Hazard Group 3 is not specifically addressed in the 1999 edition of  
NFPA 13, the design density criteria of the 1989 edition of NFPA 13 pertaining to 
Ordinary Hazard Group 3 must be utilized when applying the provisions of §904.2.6.4.  
 
The design density requirement of not less than 3000 square feet is very specific with no 
mention of any exceptions allowed. The specific requirements of the California Building 
Code take president over that of referenced standard requirements. 


