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Question and Background # 1  
 
CBC (2001) Section 713.10.2 Methods of Activation; item 1; requires that when a 
smoke fire damper is installed within a duct, a smoke detector shall be installed 
in the duct within 5 ft. of the damper. 
 
Does method number 1 require the detector to be (physically) mounted in the 
duct (i.e., an in-duct detector), or “is” a sampling tube type duct detector or light 
beam detector acceptable to perform the actuation of the damper? 
 
The detection element does not have to be inside the duct.  In-duct spot-type, projected 
light-beam, sampling tube-type detectors are all examples of acceptable devices for this 
application.  The intent of this text is that the sensing element; whether internal or 
external to the mechanical duct; be within 5 feet of the damper.  It is not the intent of this 
text that the detection element is "inside" the mechanical duct. 
 
The following types of duct-smoke detector installations are acceptable to perform the 
actuation of the damper in accordance with Method of Activation # 1 per 2001 CBC 
Section 713.10.2. 
 
A.  A spot-type smoke detector listed for air duct applications installed inside the duct. 
 
B. Air sampling-type duct smoke detector with the base unit mounted on the exterior of 
the duct with the sampling tubes protruding inside the duct. 
 
C.  A smoke detector with the base unit mounted on the exterior of the duct with the 
sensing element protruding into the duct. 
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D. Projected beam-type smoke detectors with the projected light beam through the duct. 
 
 Question # 2  
 What is the definition of a duct detector? 
 
NFPA 72 (1999) does not specifically define a duct detector. However, NFPA 72, 
Section 2-10-5-1 does require that all detectors be listed for the purpose for which they 
are to be used and Section 2-10-5-2 specifies the methods by which air duct detectors 
are to be installed.  
 
The UL Fire Protection Equipment Directory provides considerable guidance (p.330) 
relative to what a "duct detector" is tested to provide.  These devices may be mounted 
outside or inside the ductwork.   
 
A generic definition of a “duct detector” would be: an approved smoke detection device 
listed for air duct applications. 
 
 
Question and Background  # 3 
 
CBC 713.10.2, methods 2 and 3 refer to “spot-type” detectors, listed for releasing 
service. 
 
Question # 3:  Does this mean that the “SFM listing” sheet must list the detector 
as a “spot-type” if they are to be used in these two cases? 
 
No.  SFM Listing sheets will rarely refer to these detectors as "spot type".  There is a 
definition for "spot type detector" in NFPA 72, which simply states that the detection 
element is located in a single spot. 
 
However, CBC section 713.10.2 requires detectors used to operate dampers under 
methods 2 and 3 to be listed for releasing service because it is the intent of method(s) 2 
and 3 that the detection device (locally) controls the damper and is not necessarily 
connected to a fire alarm system. 
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