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Background 
 
Section 5.12.4 of NFPA 72 indicates that; the operable part of each manual 
fire alarm box shall be not more than 54 inches above floor level. 
 
Section 5.12.4 of NFPA 72 as amended indicates that; the operable part of 
each manual fire alarm box shall not be more than 48 inches above the 
floor. 
 
The general reach range described in Section 1118B.6 of the California 
Building Code indicates that; if the clear floor space allows parallel 
approach by a person in a wheelchair, the maximum high side reach 
allowed shall be 54 inches above the floor. 
 
Section 907.3.2 of the 2006 International Building Code Commentary 
indicates that the 48-inch measurement corresponds to the maximum 
unobstructed side reach height by a person in a wheelchair. 
 

http://www.funandgamerentals.com/


Question 
 
Is it permitted to install a manual fire alarm box in an area that allows 
parallel approach by a person in a wheelchair such that the operable part is 
a maximum high side reach of 54 inches? 
 
No.  Maximum height for manual fire alarm boxes is 48 inches. 
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