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The January 1, 2009, supplement to the California Building Code included   
new requirement, Section 3006.5.5.  This Section states “Visual illumination 
shall be provided inside all elevator cars indicating that the automatic 
sprinklers, smoke detectors, or heat detectors in the elevator hoist way or 
elevator machine room have activated.”  We have several questions 
relating to this requirement. 
 

1. The ASME A17.1-2004 Safety Code for Elevators and Escalators, 
which is referenced by the State of California Elevator Safety Orders, 
2.27.3.1.6(h), requires a visual signal to be installed on the elevator 
car operating panel.  In addition, 2.27.3.2.3 requires the visual signal 
to illuminate intermittently when a machine room or hoist way fire 
alarm initiating device, or a machine room heat detector, is activated.   

 
 Will the intermittently illuminated visual signal required by ASME  
 A17.1-2004 comply with the requirement of “visual illumination”  
 inside the elevator cab if it continuously monitors and operates upon  
 the activation of automatic sprinklers, smoke detectors, or heat  
 detectors in the elevator hoist way and elevators machine room? 

 
 Yes. 



 
2. If the answer to Question #1 is “NO”, what are the minimum  
 design requirements for the “visual illumination” inside the elevator  
 cab? 

 
 N/A 
 

3. The ASME A17.1-2004 Safety Code for Elevators and Escalators,  
 which is referenced by the State of California Elevator Safety Orders,  
 2.8.2.3.2, requires the power to be removed from the elevator prior to  
 the application of water from sprinklers located in the elevator  
 machine room or elevator hoist way (aka: shunt trip disconnect  
 device).  This regulation also requires removal of all power to the  
 elevator cab. 

 
 If the shunt trip disconnect device has activated, and has removed  
 all power from the elevator cab, will the “visual illumination” still be  
 required to be activated inside the elevator cab? 
 
 No.  
 

4. If the answer to Question #3 is “YES”, how can we resolve the  
 direct conflict between this regulation and the State of California  
 Elevator Safety Code? 

 
 N/A 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 


