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We are requesting an interpretation of the following: 
California Building Code (CBC), Section 308.5.2, Exception, allows an E 
occupancy classification when serving less than 100 children 2 1/2 years or 
less in age when the rooms have direct exits to the exterior at the level of 
exit discharge.  We are requesting confirmation that the exception within 
Section 308.5.2 may be applied, because it appears to conflict with the 
State Fire Marshal (SFM) amendment in Section 305.2, Exception. 
 
No. There are no conflicts between those sections of the 2007 CBC; the 2007 
CBC Section 308.5.2 establish that a child care facility (I-4) provides care for 
children 2 ½ years of age or less, while  Section 305.2 establish that a day care 
facility (E occupancy) provide care for children 2 ½ years of age or older.   
 
The intent of the exception to CBC Section 305.2 is intended to require day care 
facilities for more than 6 children that cannot comprehend and/or implement 
simple instructions to evacuate in an emergency situation without physical 
assistance from staff, to be classified as a Group I-4 Occupancy. This places 
children who are not physically or cognitively able to respond in an emergency 
situation into occupancies that provide a higher level of protection. 
 
  
 
 


