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This letter is sent as a formal request for an interpretation of the provisions 
of Title 24, Part 2, Volume 1, 2007 California Building Code, Chapter 3, 
Section 304.1, Section 313.1 and Chapter 4, Section 443.2 and subsequent 
Occupancy Separations of Table 508.2 and 508.3.3. 
 
The interpretation requested is a two part question as listed below: 
 

1. What is the proper occupancy classification of a high school 
science laboratory classroom (Grades 9 through 12) whose 
quantities of chemicals do not exceed the limits as listed in Table 
307.1(1).  Is it a B Occupancy according to Section 304.1 
Laboratories:  Testing, research and (SFM) instruction; an E 
Occupancy according to Section 305.1; or an L Occupancy 
according to Section 313.1 as defined in Section 443.2. 

 
 The Occupancy classification for a high school science laboratory  
 classroom Grades 9 thru 12 is a Group E.  Where hazardous materials are 
 used, the provisions of 414 would also apply.  The Group E laboratory  
 must be separated from other rooms by a one hour separation per Table  
 508.2.   However, the Group L Occupancy provisions may be  
 permitted as a design option.  
 



2. Then, in consideration of what occupancy classification is 
determined for these spaces, what requirement should be 
followed for the occupancy separation of the classroom.  Those 
listed in Table 508.2 or Table 508.3.3. 

 
Those listed in Table 508.2 should be followed for the occupancy 
separation of the classroom. 


