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This is a formal request for an interpretation of the provisions found in the 2007 
California Building Code, Volume 1, Chapter 10, Sections 1011.4 and 1011.5.2. 
 

1. Are photo-luminescent exit signs utilized in the interior of occupancies 
as egress path markings subject to CBC 1011.4? 
No, Exit signs are not pathway markings.  
 

2. Shall fire inspectors utilize the listing and installation requirements 
contained in UL 924, “Emergency Lighting and Power Equipment” 
when conducting fire and life safety inspections of occupancies 
containing photo-luminescent exit signs? 
N/A 
 

3. Since photo-luminescent exit signs are dependant upon an external 
illumination source, are photo-luminescent exit signs subject to CBC 
1011.5.2?  
No. The external lighting source requirements for photo-
luminescent exit signs shall be per manufacturer’s instructions.  
 

 
4. May photo-luminescent exit signs be used in rooms where the required 

external illumination lighting may be temporarily dimmed (below 5 foot-
candles), or temporarily extinguished, while the room is occupied (i.e., 



a school multi-purpose room during a theater performance or movie 
presentation)?  
 
No. Photo-luminescent exit signs may be used only in locations 
where a minimum 5 foot-candle external illumination source (as 
specified in the UL 924 listing and marked on the exit sign) is 
present on the sign face, is deemed reliable, is supplied by a 
circuit not controlled by automatic timers or sensors and the 
controls are accessible only to authorized personnel. The reliable 
external illumination source is to be energized at all times of 
building occupancy. Refer to manufactures Installation 
Instruction Manual for details. Note: Sign must be illuminated for 
a minimum of 90-minutes upon loss of power or building 
illumination. 
 

5. UL 924 states that “…the lighting controls (for external illumination) are 
accessible only to authorized personnel”. 
a) Would a typical “toggle-type” light switch that is accessible by the 

public, meet this requirement if that switch controlled the required 
external illumination source? 

 No 
b) Would a “key-type” light switch, where only authorized personnel 

could operate the switch controlling the external illumination source 
meet this requirement? 

 Yes 
 


