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Question: For a building which complies with the egress requirements of Chapter 10 of the California 
Building Code (CBC), and also contains fire walls solely for area, height, and construction type 
compliance; does the fire wall language from §503.1 and §706.1 imply that each “separate building” then 
must comply with the means for egress requirements independently from the rest of the “separate 
building”?  
 
Answer: Fire walls are primarily utilized as a design methodology to “separate buildings” for the 
requirements set forth in Chapter 5 of the CBC. Fire walls may be utilized for joint service between the 
two buildings, including egress; with some limitations (refer to CBC Section 1025 Horizontal Exits). If 
the fire wall is not being used as a horizontal exit, then the exit travel distances would be measured 
through the fire wall opening to the required exit element. If the “separate buildings” constructed by fire 
walls were not being used as a Horizontal Exit and the required overall exit access travel distance to an 
exit was always readily available, then the egress requirements would not be required to be independent 
of the rest of the “separate buildings.”  
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