
 
  

 
 

 
 

 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 
Date Issued 06-17-02 Interpretation # 02-011 

Topic Fire Alarm “Runner Service” 

Code Section(s) 
§ 4-2.2.2, §4-2.6.1, NFPA 72 (1996)  
§1003.3.1, California Fire Code (1998) 

Requested by 

Mark Obey 
Pryo-Comm System, Inc. 
15531 Container Ln 
Huntington Beach, CA 92649-1530 

 
Section 1003.3.1 of the California Fire Code requires that fire sprinkler system alarms be 
“automatically transmitted to an approved central station, remote station or proprietary 
monitoring station”.  Section 4-2.2.2 of NFPA 72 defines “runner service” as one of the 
requirements for central station service. Section 4-2.6.1.1(b) also states that the central station 
must “dispatch a runner or technician to the protected premises …where equipment needs to 
be manually reset….”  If the equipment is automatically reset, is there still a requirement for  
“runner service”? 
 
 Yes.  The runner service is a specified requirement for central station monitoring.  It is 
not negated by whether or not the alarm equipment automatically resets.  


