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Various paragraphs of Title 19 §3.09 refer to “lodging houses.” Does that term include 
apartment houses? 
 
No.  Per Chapter 2 of the 2001 California Building Code, apartment houses are defined as 
“three or more dwelling units”.  “Dwelling units” are defined as any building or portion 
thereof that contains living facilities, including provisions for sleeping, eating, cooking 
and sanitation.  “Lodging houses” are defined as containing more than five guest rooms 
where the guest rooms are for sleeping purposes only. 
 
 
If the answer to the first question is “no”, is emergency planning and information 
required by the State Fire Marshal for apartment houses? 
 
Yes. While emergency planning for apartment houses is not specifically addressed in 
Section 3.09 of Title 19, it is included in Section 13220(c) of the California Health and 
Safety Code.    
 


	California State Fire Marshal
	CODE INTERPRETATION


