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Can a residential care occupancy (Group R, Division 2.1) having six or fewer non-
ambulatory residents/clients be housed on the third floor of a Type V-1 hour building? 
The first two floors of the building house more than six non-ambulatory 
residents/clients. 
 
No. Health and Safety Code Section 13131.5(b) limits the housing of non-ambulatory 
persons in a Type V-1 hour building only to the first and second floor.  Further, you will 
find that Table 5-B of the California Building Code (2001 ed) limits a Group R, Division 
2.1 occupancy housed in a Type V-1 hour building to two stories as well.  
 
When housing non-ambulatory persons on the third, fourth or fifth floor, Section 
13131.5(c)(3) of the California Health and Safety Code requires that the  entire building 
be of Type II Fire Resistive construction.  It is not the intent of the code to divide or 
separate the occupants in a Group R, Division 2.1 occupancy to circumvent minimum 
requirements.  

 
 
 

 
 
 
 


	California State Fire Marshal
	CODE INTERPRETATION


