
STATE FIRE MARSHAL

OFFICE OF

 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 
Date Issued 06-08-04 Interpretation # 04-009 

Topic Reception Rooms Open to Corridors 
Code Section(s) §1004.3.4, Exception #1, California Building Code (2001) 

Requested by 

Merrill Barella 
Flewelling/Moody 
141 S. Lake Ave. 
Pasadena, CA 91101 

 
In a fully-sprinklered Group B Occupancy, can a reception room within a one-hour 
fire- rated corridor be provided with built-in wood/plastic laminated countertops, base 
and upper cabinets and ancillary seating for a receptionist(s)?  If not, what is the 
definition of a reception room?  
 
No. Based on the description you provide to us, it appears that this use that more closely 
resembles an office that would be open to a fire-rated corridor. The California Building 
Code does not provide a definition of a reception room.  However, Webster’s Dictionary 
defines “receptionist” as one employed to greet callers.  No other function would be 
allowed. 
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