
STATE FIRE MARSHAL

OFFICE OF

 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 
Date Issued July 12, 2005 Interpretation # 05-017 

Topic Outpatient Surgical Clinic  
Code Section(s) 2001 California Building Code Section 304.1 & 308.1 
Requested by Dan Helphrey 

Plans Examiner 
City of San Bernardino 
Developmental Services Dept. 
300 N. “D” Street  
San Bernardino, CA 92418-0001 

 
 
 
In determining the occupancy of an outpatient surgical clinic based on the 
number of “patients…..incapable of unassisted self-preservation,” should 
the total number of available beds be used, or is the applicant’s 
representation that not all beds will be used for anesthetized patients 
acceptable? 
 
The total number of available beds should be used when determining the 
occupancy classification of an outpatient surgical center. This number includes 
the number of beds in the recovery area, the beds in the pre-op area if clients are 
anesthetized in this area, as well as the beds in the operating rooms. 
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