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We are starting to develop elementary and high schools with consideration to 
Autism students.  The strobes/speakers have the ability to trigger seizures in Autism 
students.  The concern is that these alarms may do more harm than good in the 
classrooms designated for Autism students.  Are there any exceptions that would 
allow a teacher to stop the strobe/speaker in their designated Autism classrooms to 
allow the students to exit the classroom? 
 
No.  

 
Note: California Code of Regulations, Title 19, Chapter 1, Subsection 1, Article 3, and 
Section 3.10 requires that upon notification of a fire alarm signal all occupants shall be 
immediately evacuated from the building or be relocated in accordance with approved 
emergency plan.  
 
However, California Fire Code (2001) Section 1006.2.7.1.1 does require “chimes and 
similar sounding appliances” for notification of staff only in medical facilities, for the 
intent of not upsetting patients which may result in exacerbating a patient’s medical 
condition and unnecessary harm. 
 
With the written approval of the authority having jurisdiction, classrooms designated for 
Autism students or severely handicapped children in public schools, could also use this 
concept due to the similarities of the student’s medical concerns 


	California State Fire Marshal
	CODE INTERPRETATION


