
STATE FIRE MARSHAL

OFFICE OF

 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 
Date Issued 9/19/07 Interpretation  07-037 

Topic Delegation of Authority 
Code Section(s) 2001 CA Fire Code 
Requested by Kevin Cittandini, Plans Examiner 

Town of Atherton 
91 Ashfield Rd. 
Atherton, CA 94027 
(650) 752-0560 
kcittadini@ci.atherton.ca.us
 

 
 
 
I would like to request interpretations regarding the following items listed 
below.  Our Jurisdiction is in the midst of preparing code adoptions for the 
new building and fire codes and the Town's attorney has raised questions... 
 
1.) 2001 California Fire Code contains Article 9 – Fire Department Access 
and Water Supply. The Matrix located at the front of the book does not list 
Article 9. It is assumed that this section is not included within the 
“California Fire Code.” Is this correct?. 
 
Article 9 of the Uniform Fire Code 2000 edition was not adopted by the California 
State Fire Marshal.  If a local jurisdiction wishes to enforce the requirements of 
Article 9 they would be required to adopt these specific provisions by ordinance. 
 
2.) The Preface, located at the beginning of the 2001 CFC indicates that 
“This Part is known as the California Fire Code and incorporates by 
adoption the 2000 edition of the Uniform Fire Code of the Western…” Does 
this statement mean that the 2001 California Fire Code includes all 
sections? Specifically that the CFC also includes Article 9? 
 
The State Fire Marshal adopts and amends specific provisions in the 2001 CFC 
for statewide application.  The 2001 CFC contains all provisions of the 2000 UFC 
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as a statewide minimum for adoption at the local enforcing agency.  However, 
the provisions that are not adopted by the State Fire Marshal may be contained 
in Title 19 for specific occupancies.    
 
3) Based on the above answers, would a Fire District be required to 
specifically adopt Article 9 – as an addendum – to the adoption of the 2001 
CFC ? 
 
Yes 
 
4) Article 1 – Administration of the 2001 CFC indicates a number of 
Occupancy Groups that are regulated by the SFM. However, the list does 
not include R-3 Single Family Dwellings. Does this mean that the 
requirements found in the 2001 CFC do not apply to Single Family 
Dwellings? 
 
No, CFC Section 101.2.2.1 Application does include “All hotels, motels, lodging 
houses, apartment houses and dwellings, including congregate residences and 
buildings and structures accessory thereto.”   
 
5) 2001 CFC Section 101.2.2.2 discusses the delegation of authority, for 
enforcement of building standards adopted by the State Fire Marshal, 
relating to fire and panic safety and other regulations of the State Fire 
Marshal for Group R Division 3 dwellings. Does this mean that a city would 
specifically have to delegate authority to the Fire District for the plans 
review of any R-3 structure?  
 
Yes, but only for those provisions that are adopted and or amended by SFM.  
Provisions that are not adopted by SFM but, however are adopted by a city, 
county, city and county or fire protection district by ordinance must be determined 
by the city, county, city and county or fire protection district.  The provisions of 
Health and Safety Code Section 13146 and CFC 101.2.2.2 regarding delegation 
of authority only determines who enforces the regulations adopted by the SFM.   
 
6) Would the delegation of authority, to the Fire District – for R-3 
Occupancies, be required in order to impose any of the requirements of 
Article 9 of the 2001 CFC? 
 
No, the delegation of authority does not determine whether or not provisions of 
the CFC apply or not.  Adoption of provisions that are not specifically adopted by 
the SFM (i.e. Article 9) are applicable when adopted by a city, county or city and 
county in accordance with Health and Safety Code Section 18941.5, or have 
been adopted by a fire protection district in accordance with Health and Safety 
Code Section 13869.7.  Pursuant to Health and Safety Code Section 13146 or as 
published in CFC 101.2.2.2 delegation of authority only determines who enforces 
the regulations adopted by the SFM.   
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