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My request for interpretation is in reference to §13146.2 and §17921 as 
printed in the Health and Safety Code.   
 
The direction of §13146.2.  “All buildings and structures are to be inspected 
annually per §17921. (b) which excludes single-family dwellings.” 
 
Section 310 of the 2007 California Building Code states in part “R-3 
Residential Occupancies where the occupants are primarily permanent in 
nature and not classified as Group R-1, R-2, R-3.1, R-4 or I, including: 
 

Buildings other than townhouses that do not contain more than two 
dwelling units.   
Townhouses not more than three stories above grade in height with 
separate means of egress.” 

 
The 2007 CA Fire Code Chapter 2, Definitions, “Townhouse, A single-family 
dwelling unit constructed in a group of three or more attached units in 
which each units extends from the foundation to the roof and with open 
space on at least two sides.” 
 
Many complexes carry the description of different multi-family living units 
such as condominiums, townhomes or townhouses regardless of the 
actual occupancy classification.  Our community has apartment buildings 



that have been converted into condos which means they have become 
private (dwelling) units owned by separate individuals (single-family 
dwellings).   
 
1.  Are these single family dwellings exempt?  If not, why? 
 
Yes.  Only where these buildings are classified as Group R-3 occupancies by the 
Code Official, than an annual fire inspection is not required.  2007 CBC Section 
310 only permits townhouses as Group R-3 occupancies. The 2007 CBC does 
not allow the construction of townhouses in other occupancy groups. 
 
2.  Is the building exempt?  If not, Why? 
 
No.  Apartment buildings that have been converted into condominiums are not 
exempt from annual inspections unless reclassified by the Code Official as a 
Group R-3 occupancies. 
 
 
3.  Are we required to inspect ANY multi-family building that does not 
comply under the definition of “TOWNHOUSE”? 
 
Yes.  The 2007 CBC Section 310 only permits townhouses as Group R-3 
occupancies. 
 
4.  What is the definition of a multi-family residential occupancy that is 
required to be inspected?  R-1’s, R-2’s only? 
 
Yes.  Fire safety inspections are required in all hotels, motels, lodging houses, 
apartment houses, condominiums, townhomes and townhouses not otherwise 
classified as a Group R-3 occupancy. 

 
5.  Do we include R-3’s which are multi-family buildings? 
 
No. 
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