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The California Automatic Fire Alarm Association (CAFAA) is requesting a 
Code Interpretation of CFC Section 907.10.1.4. 
 
Section 907.10.1.4 indicates “all dwelling units and sleeping units shall be 
provided with the capability to support visible notification appliances in 
accordance with NFPA 72.” 
 
1. Is the intent to provide the immediate installation of the required power 

supplies, wiring, electrical boxes, circuits, and future device locations to 
provide visible notification devices when the fire alarm system is being 
installed, so that in the future when a hearing impaired occupant request 
visible notification devices to be provided immediately, the audible devices 
will be changed and added to provide visible/audible notification devices in 
the associated unit?  

 
NO. (See answer to Question # 2)  
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2. Is the intent to provide a means (i.e. electrical raceways, boxes, and/or 
cable) to all dwelling units and bedrooms with the future capacity to 
provide visible notification devices and power supplies in the required 
dwelling units and bedrooms in the future? 

 
Yes. It is the intent of the model code to have all dwelling units and 
sleeping units pre-wired to support future installation of visible 
notification appliances in all units. The wiring shall not be limited to 
fire alarm notification circuits and the associated junction boxes, and 
depending on the design may include signaling line or initiating 
circuits and/or 120VAC power. In lieu of actual pre-wiring, approved 
electrical conduit installed in all units with suitable junction boxes 
and direct termination at the fire alarm control unit location would be 
an acceptable alternative.  

 
The fire alarm system designer shall provide complete plans, which 
shall include details showing how future visible appliance 
expansions are to be accomplished. 

 
Visible appliances, connections to smoke alarms or system 
detectors and additional fire alarm equipment (NAC panels, power 
supplies, batteries, etc.) necessary for future expansion need not be 
installed until visible appliances are deemed necessary. 

 
 

3. Is the intent to ensure that the system is capable of expansion in dwelling 
units and bedrooms in the future by any means possible (i.e. adding 
conduit, cable, power supplies, and devices); when required to do so in 
the future? 

 
See answer to Question # 2 

 
 
 
 
 
 
 
 


