
STATE FIRE MARSHAL

OFFICE OF

 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 
Date Issued 7/25/2011 Interpretation  10-050 

Topic Separated occupancies versus non-separated occupancies. 
Code Section(s) 2007 California Building Code 
Requested by Armin Wolski, Associate Principal ,Arup 

560 Mission St., Suite 700 
San Francisco, CA 94105 

 
 
We are writing to request an interpretation to the 2007 California Building Code 
(CBC).  The question relates to how the State Fire Marshal amendments 
throughout the code may differ from a building with separated occupancies 
versus non-separated occupancies. 
 

1.  If I have an assembly building (a cafeteria for example) in a low rise 
sprinklered B occupancy that is a million square feet, can I separate out 
the assembly occupancy with an occupancy separation such that only the 
assembly occupancy is regulated by the OSFM as per Section 111?  

 
Yes, however other elements (e.g. means of egress) that are shared 
must comply with the provisions for the most restrictive occupancy.   

 
2.  Does the remainder of the building, being a low rise B occupancy, require 

enclosed elevator lobbies?  Section 111 does not indicate that the entire 
building is regulated by the OSFM but only the A occupancy. 
 
Yes, where Group B occupancy has a Group A occupancy on a floor 
served by an elevator.  

 
3.  The broader question is whether or not ANY other OSFM amendments 

apply to the remainder of the low rise B occupancy (other amendments 
that come to mind include allowable area/height calculation methods and 
fire proofing of the structural frame).   

 



       Each building and configuration of such having mixed occupancies 
with SFM regulated occupancies must be addressed individually.  
Area and height calculations are performed separately and then 
combined as described in CBC Chapter 5.   

 
Where non-separated the most restrictive provisions shall apply.   

 
However, the California Building Standards Codes are flexible in 
many ways and have methods of design that afford for reductions or 
allowances.  Such reductions or allowances may limit the impact to 
the occupancies that are not specifically regulated by the SFM.   
 

 
 


