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Question: Please provide clarification on section R313.3.5 about sizing the water supply, specifically 
when the system being used is a "multipurpose" system with the cold water plumbing fixtures fed 
directly off the pipe that is feeding the sprinklers and the hot water supply coming off the system riser. 
Does Section R313.3.5 intend to size the supply to the home and that the 5 gpm additional flow 
requirement for a shared fire and domestic supply is intended to be applied to that supply line only? 
There is a separate section that refers to sizing the system piping, R313.3.6, and for that only the flow 
from the two most demanding sprinklers is required to determine that pipe size. Where should the 5 gpm 
be applied for a multipurpose sprinkler system? 
 
Answer: §R313.3.5 requires that 5 GPM be added where the systems are connected. On a 
“multipurpose” system, as defined above, it would be at the point where the hot water supply connects to 
the sprinkler riser. When this California amendment was added, the thought was by adding at least a 5 
GPM allowance for concurrent non-fire flow through common piping, the calculations will allow for the 
operation of all calculated sprinklers regardless of other consumption on the property. §R313.3.6 
reconfirms this by affirming that the flow required to supply the plumbing fixtures shall not be required 
to be added to the sprinkler design flow. 
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