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Question:  Is it the intent of the California amendment to the 2013 Editions of NFPA 13 and NFPA 24 
Section 10.6.5 to restrict only mechanical joints from being installed under a foundation footing or all 
pipe joints, such as flanged fitting joint? 
 
Answer:  When the Office of the State Fire Marshal adopted the 2007 edition of NFPA 24, section 
10.6.5 was amended and the intent of the amendment was to completely eliminate all joints in the 
sprinkler supply lines when the riser was located close to the foundation. When the 2010 edition of 
NFPA 24 was adopted, a second exception to Section 10.6.5 was added to allow for registered 
professional engineers to provide an alternate design with the approval from the authority having 
jurisdiction (AHJ). Based upon the code sections above, all pipe joints (mechanical, flanged, etc.) in the 
sprinkler supply lines are not allowed under building foundations or footings unless the requirements of 
10.6.2 are met or a registered professional engineer provides an alternate design with the approval of the 
AHJ. 
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