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Question 1: Do all required exits from jail recreation yards need to exit directly to the exterior?   
 

Answer 1: No. Exiting from recreation yards can be to the exterior, 2-hour exit enclosures (still part 
of exit), or horizontal exits. 

 
 
Question 2: If one required exit is to the exterior, can one exit lead back into the building?  
 

Answer 2: See Answer 1. 
 
 
Question 3: Alternatively, can one of the exits discharge into an adjacent yard which has a separate 
exit to the exterior? (Separation distance requirements of the two different exits from yards would 
apply if they are the only exits provided for these yards) 

 
Answer 3: Yes. In regards to egressing through adjacent yards, the intervening rooms and travel 
distance requirements apply.   

 
 
Question 4: If recreation yards are covered, mostly enclosed, and sprinklered, are they considered 
exterior spaces which cannot exit into the building? 

 
Answer 4: No. They are not exterior. The specific provisions for Jails located in CBC Chapter 12 are 
not adopted by the Office of the State Fire Marshal.  

 
 
Question 5: In a detention housing tier, can one exit discharge through the adjacent tier as long as 
the primary exit is via a stair to the main level of the housing unit? 

 
Answer 5: No. The tier concept was predicated on free egress off of the raised tier level.    
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Question6: In a detention environment, can one of the required exits travel though a single 
adjacent space before reaching a rated exit (exterior exit, rated corridor, rated stairwell). 

 
Answer 6: Yes. All provisions of California Building Code Chapter 10 and Section 408 must be met.  

 
 
Question 7: Is there any requirement that jail pods or inmate program rooms must exit into a rated 
corridor?  

 
Answer 7: Yes.  

 
 
Question 8: Can jail pods or program rooms exit into a non-rated circulation space with a custody 
station at the center; with the circulation space visible from a staff station; and providing a 
discernible path to an exit? 

 
Answer 8: No. If the occupant load exceeds six persons.  

 
 
Question 9: In a jail or prison housing unit, does the secure custody station require a 2-hour rated 
separation from the inmate areas it is designed to observe? 

 
Answer 9: No.  If secure custody station is located within the egress corridor, separation is required.  

 
 
Question 10: In a jail or prison program room, do closets serving that room (which are under 100 
sf in area) need to be separated by 1-hour construction from the program room? 
 

Answer 10: Yes. 
 
 
Question 11: Are tiers held to the same area requirements as mezzanines?   
 

Answer 11: No. Tiers and mezzanines are different.  
 
 
Question 12: Are they limited to 1/3 of the area of the space in which they are located? 

 
Answer 12: Yes. The tier design concept is for the tier area to not exceed 1/3 of the floor area. This 
is to maintain a tenable space during a smoke or fire event and to allow for direct visual supervision 
of inmates by custody staff.     

 
 
Question 13: In a jail project, where the size of rooms and spaces are dictated by 1231, must 
exiting loads be held to the requirements of Table 1004.1.2? 
 

Answer 13: Yes. The specific provisions for Jails located in CBC Chapter 12 are not adopted by the 
Office of the State Fire Marshal and do not apply to exit design.  
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