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CODE INTERPRETATION 
 

Date Issued September 15, 2016 Interpretation 16-006 

Topic Permit for repairs of automatic fire-extinguishing systems  

Code Section(s) 2013 CFC §105.7.1 and CCR §902.12 

Requested by 
AES Advisory Committee 

Larry Shulman, AES Advisory Committee member 

Date Received July 31, 2015 

 

Question: Are permits and/or plan review required for repair to any water-based fire protection 

system? 

 

NO. The 2013 California Fire Code Section 105.7.1 states, “A construction permit is required for 

installation of or modification to an automatic fire-extinguishing system.  Maintenance performed in 

accordance with this code is not considered a modification and does not require a permit.”  Additionally, 

CCR, Title 19, Section 902.12 defines maintenance as, “Work performed to keep equipment operable or 

to make repairs.”  

 

Therefore, as long as the repair is a like-for-like component replacement and not a modification, a permit 

is not required.    

 


