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The Requirements for Water Based Fire Protection Inspection, Testing and 
Maintenance, Under Earlier Design Criteria 

California Code of Regulations Title 19/NFPA 25, 2006 California Edition 
 

Question 1.  Some systems or portions of systems are not testable to the standard.  Are the systems 
considered deficient until they are made test-ready and pass?  Is a test required if the installation, as it 
exists, is not conducive to testing? 
 
Example:   pressure reducing sprinkler control valves.  NFPA 25, 2006 California Edition Section 
12.5.1.2 tells us that a full flow is required.  It involves measuring pressure on the inlet and outlet side of 
each valve.  Most control valves are not equipped with gauges.  Should we install gauges to test, or not 
test at all? 
 
Answer:  No.  There are no requirements to install gauges.  Title 19 Section 904.2 (b) Any testing and 
maintenance of automatic fire extinguishing systems shall be performed in accordance with these 
regulations. 
 
EXCEPTIONS: 

1) The State Fire Marshal may waive in writing the requirement that testing and maintenance be 
performed in accordance with these regulations when a licensee can demonstrate that a system 
cannot functionally be tested and maintained in accordance with the requirements in these 
regulations. 

2) If at any time a licensee encounters a specialized or modified system which cannot be tested and 
maintained according to these regulations, the licensee shall contact the State Fire Marshal and 
test and maintain the system as directed. 

(A) The intent of this section is to cover automatic fire extinguishing systems as originally 
designed, installed and approved by the Authority Having Jurisdiction.  It is not, 
however, intended to require that such systems be upgraded to current adopted standards. 

 
Additionally, the local Authority Having Jurisdiction should be consulted to determine requirements for 
testing, and refer to NFPA to obtain the most appropriate edition for the original system installation. 
 
If you have further questions, please contact Supervising Deputy State Fire Marshal James Parsegian at 
james.parsegian@fire.ca.gov or (916) 445-8415. 
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