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Open-flame cooking devices on apartment house balconies 
 

Over the last several months the Office of the State Fire Marshal has received 
numerous requests for interpretation of California Code of Regulations, Title 24, Part 9, 
2007 California Fire Code (CFC) Sections 308.3.1 and 308.3.1.1 regarding Open-flame 
cooking devices on apartment house balconies. The purpose of this bulletin is to clarify 
the State Fire Marshal’s position on this issue. 
 
Sections 308.3.1 Open-flame cooking devices and 308.3.1.1 Liquefied-petroleum-gas-
fueled cooking devices on balconies and decks in R-2 Occupancies (residential 
apartment houses, condominiums, dormitories etc.) were not adopted by the SFM.  
These provisions are part of the base model code (2006 International Fire Code) that 
has been incorporated into the CFC for adoption by the City, County or City and County. 
A City, County or City and County might under certain circumstances, adopt or amend 
the California Fire Code through local ordinance. These adoptions and/or amendments 
would only apply within their jurisdiction and would not be applicable state-wide.  
Contact your local fire official regarding any ordinances related to “open flame and 
liquefied-petroleum-gas-fueled cooking devices in R-2 Occupancies.” 
 
 
 

For more information please visit our website http://osfm.fire.ca.gov

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

http://osfm.fire.ca.gov/

